Code oranje: kans op schade door overstromingen stijgt deze eeuw

Het waterpeil in de grote rivieren in Nederland,kan deze eeuw fors stijgen als gevolg van klimaatverandering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het KNMI en Deltares.

Onderzoek
In opdracht van het ministerie van IenM hebben beide kennisinstituten bekeken wat de klimaatscenario’s van het KNMI uit 2014 betekenen voor de Rijn en de Maas.Uit deze nieuwe berekeningen blijkt dat het in alle scenario’s in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas veel natter wordt,vooral in de winter.

Code Oranje
Het KNMI meldde gisteren al dat het voor Nederland ‘Code Oranje’ is als het gaat om klimaatverandering.

Het KNMI gebruikt kleurcodes normaal om te waarschuwen voor gevaarlijk weer. Aan de vooravond van de mondiale klimaattop gebruikt het weerinstituut eenmalig een kleurcode om de toestand van het klimaat aan te duiden.

Van der Steenhoven vindt dat de eerste tien dagen van deze maand illustreren dat de klimaatverandering volop gaande is. “Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering“, zegt Van der Steenhoven. “Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw.

Gevaar van 3 kanten
Doordat Nederland voor een belangrijk deel onder de zeespiegel ligt, is het een van de landen die het kwetsbaarst zijn voor de opwarming van het klimaat.

Het gevaar komt voor ons land van drie kanten: de zeespiegel voor onze kust stijgt deze eeuw met maximaal een meter. Er komt meer neerslag: een temperatuurstijging van 2 graden leidt al tot 30 procent meer neerslag in de zomer. En het waterpeil in de grote rivieren zal in de winter en het voorjaar fors toenemen.

Waterbeheer
Door de combinatie van het stijgende rivierwaterpeil en de stijgende zeespiegel kunnen de rivieren moeilijker hun water afvoeren op zee. In combinatie met de toenemende hoeveelheid neerslag, waaronder stortbuien in de zomer, dreigt een stapelingseffect. Voor Rijkswaterstaat en de waterschappen zal het daardoor steeds moeilijker worden om het water in goede, veilige banen te leiden.

Het is nog geen code rood. Code oranje wil zeggen dat er nog wel wat aan te doen is, aldus de KNMI-directeur. Het terugbrengen van de CO2-uitstoot is een eerste stap. “Maar daarna moeten we verder gaan om in een jaar of 20, 25 onze economie zo duurzaam te maken, dat er geen CO2-uitstoot meer zal zijn.

Klimaat-Conferentie 2015 in Parijs
Regeringsleiders en staatshoofden wacht een belangrijke taak. Als het lukt om in Parijs een goed klimaatakkoord af te sluiten, blijven de waterproblemen voor Nederland beheersbaar.

Bron: NOS

GEEN REACTIES