Belastingdienst publiceert uitgebreid Handboek Ondernemen

Het handboek is bestemd voor iedereen die een onderneming wil starten of al een onderneming drijft, en daarbij zelf (deels) de administratie doet.

Het handboek bevat de regelingen voor de belastingen en sociale verzekeringen. Ook helpt het met het maken van keuzes zoals de rechtsvorm van de onderneming en de financiering ervan.

In hoofdstuk 1 tot en met 4 staat algemene informatie die met name van belang is voor iedereen die een onderneming begint. Het gaat om praktische informatie: met welke organisaties krijgt of heeft de ondernemer te maken, welke spelregels worden er gehanteerd, wat is het belang van een goede boekhouding of administratie?

De kosten en de investeringen die gedaan worden om omzet te maken en winst te behalen, komen in hoofdstuk 5 tot en met 9 aan de orde. Bij de berekening van de winst spelen zaken als bedrijfskosten, afschrijvingen en reserves een rol. Verder informatie over de omzet en wat daarbij komt kijken.

Hoofdstuk 10 is van belang voor de ondernemer die zich door anderen laat helpen bij het werk, maar nog geen werkgever wordt.

Waarmee rekening moet worden gehouden bij het in dienst nemen, staat in hoofdstuk 11.

Voor wie plannen heeft om internationaal zaken te gaan doen, is hoofdstuk 12 van belang. Dat gaat over invoer en uitvoer en wat daarbij komt kijken. Ook in dit hoofdstuk informatie over sociale verzekeringen als de ondernemer of de werknemers werkzaamheden verrichten in het buitenland.

In hoofdstuk 13 uitleg over de aangifte, over de soorten aanslagen en over het betalen van aanslagen.

Hoofdstuk 14 en 15 ten slotte wijzen de weg als er ingrijpende veranderingen in de onderneming plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er een mede-eigenaar of maat bij komt, of omdat de onderneming wordt beëindigd.

Achter in het handboek is een Servicekatern opgenomen.

De gegevens zijn bijgewerkt tot 1 maart 2014. Het Handboek verschijnt eenmaal per jaar.

GEEN REACTIES