Theo Krins: Met de billen bloot

Kies niet voor huisfondsen waarvan de kosten niet of onvoldoende te achterhalen zijn.

Onder druk van de toezichthouder worden financiële producten steeds transparanter. Opmerkelijk is echter dat deze transparantie vaak bij beleggingsfondsen ontbreekt.

TER

Vooral rond de Total Expense Ratio (TER) is veel te doen. Eigenlijk zou je verwachten dat de TER alle kosten van een fonds laat zien, maar niets is minder waar. De kosten die in de TER zijn opgenomen zijn de beheervergoeding en een eventuele performance fee. Maar de transactiekosten die het fonds zelf maakt met het kopen en verkopen van effecten, worden niet meegenomen.

In de jaarverslagen van de fondsen wordt soms nog wel de totale transactiekosten vermeld, maar dat valt voor de belegger niet terug te rekenen naar een percentage van de waarde van het fonds.

Eigenlijk gaat het hier om een misleidende term, omdat er vaak sprake is van een ondoorzichtige kostenstructuur.

TCO

De AFM pleit voor meer transparantie door de invoering van de Total Cost of Ownership, wat klanten meer inzicht moet geven in de totale kosten van een belegging. Maar of de fondsaanbieders hier nu blij van worden…

Ik denk dat het een goede zaak is als fondsaanbieders een helder overzicht ter beschikking stellen, waarbij in één getal de totale kosten inzichtelijk zijn. Het is nu nog niet verplicht om dit door te voeren, maar wat meer druk en het liefst een wettelijke verankering zijn zeker toe te juichen. De invoering van de TCO kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het terugwinnen van het consumentenvertrouwen in beleggen.

Juist nu sparen niet aantrekkelijk is vanwege de lage rentevergoeding en relatief hoge inflatie (negatief reëel rendement), is het van belang dat het alternatief, beleggen, op een positieve manier in de schijnwerpers komt. Dit kan door meer transparantie in de kosten te geven. Nu maakt de consument door gebrek aan transparantie soms de keuze om te sparen waarvan hij op de langere termijn wellicht spijt krijgt.

Huisfondsen

Het is in ieder geval verstandig om tot de invoering van de TCO (waarschijnlijk in 2014) niet voor huisfondsen te kiezen waarvan de kosten niet of onvoldoende te achterhalen zijn. Kies voor fondsen waarvan via factsheets van Morningstar, de kosten eenvoudig te achterhalen zijn.

Vanaf de invoering van TCO kunt u dan een stap verder gaan en wordt u in staat gesteld om op een objectievere wijze fondsen met elkaar te vergelijken. Ook kunt u dan beter vaststellen of een bepaald fonds toegevoegde waarde heeft voor de consument.

Theo Krins,

Manager Vermogensadvies bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER